Currently set to Index
Currently set to Follow
Skip to main content

De mug. Over steekmuggen en de verspreiding van ziekten

De mug

Leuk een nieuw boekje over muggen! Diverse van onze eigen One Health PACT onderzoekers hebben eraan meegewerkt. 

Al eeuwenlang teisteren ziekten zoals malaria en gele koorts de mensheid. Maar pas eind negentiende eeuw werd duidelijk dat muggen daar een cruciale rol in spelen als verspreider van deze ziekten.

Wat weten we inmiddels 125 jaar later over steekmuggen en de ziekten die zij kunnen verspreiden? Wat kunnen we doen om ziekte door muggenbeten te voorkomen? Wat staat ons nog te wachten – met alle veranderingen in demografie, mobiliteit, landgebruik en klimaat – nu exotische muggen en ziekten, zoals de Aziatische tijgermug en het westnijlvirus, reeds in Nederland zijn aangetroffen? Moeten we maar leren leven met ‘muggenziekten’, net zoals met corona en griep?

In De mug. Over steekmuggen en de verspreiding van ziekten van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij is te lezen dat het gevolg van een muggenbeet meer kan zijn dan een jeukend rood bultje en hoe we de kans op ongewenste ziekten kunnen verkleinen. 

Het boek werd samengesteld door dr. ir. Chantal Reusken (RIVM) en dr. Marieta Braks (RIVM) in samenwerking met stichting biowetenschappen en maatschappij. De auteurs zijn meer dan 40 wetenschappers en specialisten van Amsterdam UMC, Artsen Zonder Grenzen, Erasmus MC, European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), GD- Gezondheidsdienst voor Dieren, gemeente Utrecht GGD Amsterdam, GGD Rotterdam-Rijnmond, GGD Utrecht, Instituut voor tropische geneeskunde Antwerpen, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), NVWA, Radboud MC, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), stichting sanquin bloedvoorziening, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Vogelringstation de Haar, Wageningen University & Research, ziekenhuis Tergooi.

Meer weten? Je kunt de paperback De mug voor € 12,50 bestellen in de webshop van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij.

Bron: Biomaatschappij

Datum: 19 april 2022