Skip to main content

Mischa schreef een boek over zijn moeder: viroloog Marion Koopmans

Mischa schreef een boek over zijn moeder: viroloog Marion Koopmans

De coronapandemie maakte van viroloog Marion Koopmans, Coordinator van One Health PACT, een bekende Nederlander. In een nieuw boek, geschreven door haar zoon Mischa Huijsmans, blikt ze terug op haar carrière en de coronajaren. En waarschuwt ze voor de toekomst. ‘In feite gokken we dat we er snel genoeg bij zijn, als het weer misgaat. Guess what, dat gaat niet lukken.’

Af en toe krijgt ze een mailtje van haar 94-jarige vader. Of ze wel voorzichtig is. Misschien kan ze beter wat minder naar buiten treden. Koopmans vertelt het met vertederde blik, tijdens een gesprek met haar en haar zoon Mischa Huijsmans over het boek dat hij schreef over zijn moeder.

Even daarvoor beschreef ze hoe ze onlangs werd uitgescholden bij een tankstation. Ze klinkt haast jaloers als ze memoreert hoe minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal een groep boze boeren voor haar huis confronteerde. ‘Zo ontzettend stoer. Misschien had ik ook tegen die gasten moeten zeggen ‘wat wil je nou’.’ Na tweeëneenhalf jaar is ze wel klaar met alle bagger die over haar uitgestort is. ‘Ik heb beveiliging nodig. Dat geeft een unheimisch gevoel.’ Spontane uitstapjes kunnen niet. Tenminste, niet op drukke plekken.

Tijdens hun vele gezamenlijke wandelingen, waar het idee voor het boek ontstond, zijn bijna alle reacties positief, vertelt zoon Huijsmans. ‘Negatieve zijn uitzonderingen. Online is het anders. Dat is een schijnwereld waar mensen heel makkelijk tekeergaan.’ Koopmans: ‘We moesten over dit boek met een jurist overleggen. Te gek voor woorden.’ Huijsmans: ‘Als we samen buiten zijn, scan ik wie er te lang naar Marion kijkt.’

Lees hier het hele artikel.

Marion Koopmans. Viroloog in een veranderende wereld. Verteld door haar zoon Mischa Huijsmans. Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 9789403177915, 368 pagina’s, € 26,99. E-book € 13,99.

Bron: Amazing Erasmus

Datum: 2 december 2022