Currently set to Index
Currently set to Follow
Skip to main content

Opnieuw mogelijk dode muggen in te sturen

Bron: Muggenradar.nl

We roepen net als in februari dit jaar het Nederlandse publiek op om vanaf nu steekmuggen dood te slaan en op te sturen.

Vanaf 16 februari jl. konden muggen worden ingestuurd naar het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University. Diverse media berichtten over deze bijzondere oproep, zoals onder andere NOS.nl en NU.nl

Verspreid over de daaropvolgende week, is er aandacht geweest in verschillende geschreven media en bij meerdere radioprogramma’s, waaronder Vroege Vogels, FunX en BNR. Ook het Jeugdjournaal wijdde er een leuk bericht aan en bracht daarmee het onderzoek bij de jeugd onder de aandacht. Op 25 februari stond de teller al op meer dan zesduizend opgestuurde muggen vanuit heel Nederland en is besloten de actie stop te zetten.

Op deze manier kunnen we onderzoeken welke soorten steekmuggen deze tijd van het jaar naar binnen trekken en welke in winterrust gaan of actief blijven. Bij de ingezonden (dode) mug moet een code vermeld worden die te verkrijgen is na het registreren van de mug via het speciale formulier. Op Muggenradar.nl staan gedetailleerdere instructies over hoe je steekmuggen kunt herkennen, hoe je de mug vangt en hoe je de mug kunt versturen. Je vindt er ook informatie over muggenwering en de manieren waarop je jezelf tegen muggenbeten kunt beschermen. De muggen kunnen tot uiterlijk 27 oktober opgestuurd worden. Mochten er al voor die datum 5000 inzendingen zijn ontvangen, wordt de actie iets eerder beëindigd. 

Het antwoord op deze vragen helpt om beter te kunnen bepalen hoe overlast te voorkomen is en het mogelijke risico op de overdracht van ziektes te verkleinen is. 

Voor meer informatie, bekijk: https://www.naturetoday.com/intl/nl/observations/mosquito-radar?utm_source=muggenradar.nl&utm_medium=redirect&utm_campaign=olddomain