Skip to main content

Deze week is het de Week van de Teek!

week van de teek

Wist jij dat teken virussen bij zich kunnen dragen?

In Nederland kennen we vooral de ziekte van Lyme maar in delen van Scandinavië en Midden-Oost Europa komt ook tekenencephalitis voor, een ziekte die door een ‘arbovirus’ wordt veroorzaakt. Recent zijn ook in Nederland enkele teken aangetroffen die dit virus bij zich dragen.

Ga je op vakantie? Help de wetenschap een handje!

Ga je de komende periode voor minimaal 7 dagen op vakantie in Nederland, Europa of het Nederland Caribisch gebied? Doe dan mee met het One Health Travel-onderzoek! Meld je nu aan!

Tijdens je bezoek laat je ons via de OH-travel App weten of je gezondheidsklachten ervaart en of je gestoken bent door muggen of gebeten door een teek. Terug in Nederland neem je zelf een vingerprikje en stuur je dat op. Wij kijken vervolgens of we antistoffen tegen door muggen- of teken overdraagbare virussen kunnen vinden.

We willen weten wat we als Nederlanders mogelijk mee terug nemen aan infecties en waar we die oplopen. Het gaat immers om je vakantie, we willen allemaal zorgeloos kunnen genieten! Met de klimaatverandering komen ook de grenzen waarbinnen de overbrengers van deze ziekten kunnen leven steeds dichterbij. Dat willen we samen met jou in kaart brengen zodat we de wetenschappelijke data hebben om er ook iets aan te kunnen gaan doen.

Wat onderzoeken we:

Binnen het One Health Travel project meten we de aanwezigheid van arbovirus infecties onder terugkerende reizigers. Het is nog niet bekend hoe vaak deze infecties onder terugkerende reizigers voorkomen, omdat de symptomen vaak mild zijn en op griepachtige klachten lijken. Vaak wordt er voor deze klachten geen bezoek aan de dokter gebracht of een bloedtest afgenomen voor een diagnose. 

Juist daarom is het zo belangrijk dat je meedoet. We hebben dit onderzoek gestart omdat de onopgemerkte infecties onder terugkerende reizigers een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid.

Vrijwillig:

Jouw deelname is vrijwillig, het kost je niets behalve wat tijd en er staat geen vergoeding tegenover. Alle onderzoeksmaterialen en de One Health Travel app krijg je gratis.

Het One Health travel project is een samenwerking tussen het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht), het Leiden University Medical Center en het Erasmus MC en onderdeel van het onderzoeksproject One Health PACT. Door mee te doen aan deze studie help jij ons met het in kaart brengen van door muggen en teken overdraagbare ziekten.

Wil je ons helpen? Meld je hier aan!

Datum: 18 april 2023