Skip to main content

Muggen die ziektes verspreiden rukken op, zeker in de vakantielanden

Muggen die ziektes verspreiden rukken op, zeker in de vakantielanden

Naar Italië of Griekenland op vakantie? Vorig jaar raakten in beide landen vele honderden mensen besmet met het westnijlvirus. En die aantallen nemen alleen maar toe, waarschuwt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). ,,Ook in Nederland krijgen we ermee te maken.”

En dat is ‘over niet al te lange tijd’, stelt onderzoeker Sander Koenraadt van de Wageningse universiteit. Hij doet samen met onder meer viroloog Marion Koopmans onderzoek naar het overbrengen van virussen door muggen.

Verschillende soorten, zoals de Aziatische tijgermug en de gelekoortsmug, worden steeds vaker gezien in het noorden en westen van Europa, stelt het ECDC nu. Werd de tijgermug tien jaar geleden in acht Europese landen gezien, inmiddels zijn dat er dertien. Het gebied waarin ze worden waargenomen, is drie keer zo groot geworden.

Soms ook dodelijk

Als dit zo doorgaat kunnen we meer gevallen verwachten van ziekten als dengue (gele koorts), chikungunya en westnijlkoorts, stelt het ECDC. Dat zijn allemaal infectieziekten die ook op langere termijn nog effecten kunnen hebben en soms ook dodelijk zijn. In 2022 waren er in Europa 92 sterfgevallen door het westnijlvirus, berekende het Europees centrum.

In dat jaar waren er ruim 1100 besmettingen met dat virus, de meeste in Italië (723) en Griekenland (286). Ook Roemenië, Duitsland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Slowakije en Bulgarije kende besmettingsgevallen. Knokkelkoorts, veroorzaakt door het denguevirus, kwam 71 keer voor: in Frankrijk (65 gevallen) en Spanje (6).

,,Het zijn behoorlijke aantallen”, stelt Koenraadt. Nederland bleef tot nu redelijk gespaard, met alleen in 2020 zeven gevallen van het westnijlvirus. Maar de kans is groot dat er besmettingen gemist worden, omdat de symptomen vaak niet worden herkend en er dan dus ook geen onderzoek naar wordt gedaan.

De besmettingen worden veroorzaakt door uitheemse muggensoorten, waarvoor volgens het ECDC in Europa door hittegolven en overstromingen steeds betere leefomstandigheden ontstaan. Maar ook de gewone mug die al lang in Nederland is, kan ziektes overbrengen.

Wapenen tegen muggen

Volgens Koenraadt is het zeer aannemelijk dat de trend dat de genoemde ziektes steeds meer noordwaarts gaan zich doorzet. Het onderzoek dat hij doet, moet antwoord gaan geven op de vraag hoe we ons moeten wapenen tegen de komst van die ‘besmettelijke’ muggen.

Te denken valt aan het gebruiken van vaccins, maar ook aan het mogelijk wat anders inrichten van de directe leefomgeving, zodat muggen zich er minder thuis voelen. Te denken valt aan het voorkomen van plekken met stilstaand water, omdat muggen daar hun eitjes leggen.

Het ECDC beveelt ook aan om het publiek bewust te maken van de risico’s die muggen met zich meebrengen. Wie deze zomer naar Italië of Griekenland gaat, doet er bijvoorbeeld goed aan een klamboe mee te nemen en muggenwerende middelen te gebruiken.

,,Als je op vakantie gaat loop je een risico, al is dat niet zo groot”, stelt Koenraadt.

Dat is niet meteen reden tot grote zorg. ,,Maar de komende decennia zullen we er steeds vaker mee te maken krijgen.”

Bron: NOS

Datum: 6 juli 2023