Currently set to Index
Currently set to Follow
Skip to main content

PhD Rody Blom vertelt over zijn onderzoek

Wat voor muggen komen er in Nederland voor en welke virussen dragen zij met zich mee?
One Health PACT onderzoeker PhD Rody Blom vangt zowel in de zomer als in de winter muggen. Dit doet hij om een beter idee te krijgen van de ecologie (de wetenschap die de relatie tussen organismen en hun milieu bestudeert) van steekmuggen en hun rol in de overdracht van virussen.

Rody vertelt: Op de eerste foto ben ik muggen aan het verzamelen in de winter. In de winter gaan sommige muggen als volwassen mug in winterrust. Ze zoeken dan schuilplekken op, zoals kelders, putten, bunkers, etc. Hier kunnen ze dan de hele winter overleven. Ik heb in de winter van 2020/2021 veel muggen gevangen in de buurt van Haarzuilens, waar we de zomer daarvoor het Westnijlvirus vonden in muggen en vogels. Ik verzamelde deze muggen om te kijken of ze mogelijk het Westnijlvirus (en/of andere virussen) door de winter heen met zich mee kunnen blijven dragen.  Nadat ik in Wageningen heb bepaald tot welke soorten de muggen behoren,  breng ik ze naar het @ Erasmus MC,  waar ze vervolgens door de laboranten getest worden op de aanwezigheid van virussen. Middels deze samenwerking proberen we een duidelijker beeld te krijgen van de dynamiek van door muggen overdraagbare virussen. 

Op de foto hierboven zie je een aantal muggen. Mijn werk bestaat voor een groot deel uit het identificeren van steekmuggen. In veel gevallen kan dit op basis van het uiterlijk van de mug.  Wanneer dit erg lastig of zelfs onmogelijk is, kunnen DNA-technieken (PCR, qPCR, sequencing) uitkomst bieden. In dat geval haal ik een klein beetje materiaal, meestal een pootje, van de mug af en gebruik ik het DNA hierin om uit te zoeken welke soort het is. Dit is belangrijk, aangezien verschillende soorten steekmuggen verschillen in hun gedrag en hun mogelijke rol in de overdracht van ziekteverwekkers. 

Op deze foto zie je een muggenval. Deze gebruiken we in de zomer om buiten muggen te vangen. Samen met  OHPACT-onderzoekers Louie Krol en Maarten Schrama van de @ Universiteit Leiden (en later ook het CMV/NVWA) hebben we in de zomer van 2020 (doorgezet in 2021) een veldstudie opgezet in Nederland, waarbij we op meerdere plekken in Nederland muggen vangen. Deze vangsten zijn gebruikt om een idee te krijgen van de effecten van klimaat en de omgeving op muggenpopulaties in Nederland. In 2022 zijn we op kleinere schaal doorgegaan met deze studie, maar worden de muggen slechts nog gebruikt voor de monitoring van virussen.  De gevangen muggen worden na identificatie getest op virussen in het Erasmus MC,. Dit deel van het One Health PACT onderzoek wordt uitgevoerd door promovenda Emmanuelle Münger en laboranten. 

De komende tijd gaan we je meer vertellen over One Health PACT, alle organisaties die daarin samenwerken en ook komen de 26 PhD’s aan het woord. Houd dan onze socials en deze website in de gaten!