Skip to main content

Zie je een mug, pak je telefoon vlug!

Meld muggen via de Mosquito Alert app

Om overlast door muggen aan te pakken, worden burgers in Nederland uitgenodigd om deel te nemen aan Mosquito Alert, een van de citizen science projecten van One Health PACT. Met dit project kunnen burgers een actieve rol spelen in het opsporen van muggen en met die waardevolle informatie kan muggenoverlast in Nederland in kaart gebracht worden. Op de plekken met de meeste overlast kunnen er maatregelen genomen worden om muggenoverlast te verminderen. 

Mosquito Alert is een gratis, interactieve mobiele applicatie (app) waarmee burgers via hun smartphone muggen en muggenbeten kunnen melden. Met deze gegevens worden kaarten gemaakt waarop te zien is waar wat voor soort muggen zich bevinden (zie (http://webserver.mosquitoalert.com/static/tigapublic/spain.html#/en/). Deze kaarten spelen een belangrijke rol in het bepalen van waar muggen zijn, en hoe groot de kans is dat je in contact komt met muggen. Op de plekken waar de meeste overlast van muggen wordt gemeld, kunnen maatregelen genomen worden om de overlast te verminderen. Door deel te nemen aan Mosquito Alert kunnen burgers een actieve rol spelen bij het vroegtijdig opsporen van muggen en dus indirect de muggenoverlast verminderen.

Mosquito Alert werd in juli 2021 voor het eerst geïntroduceerd in Nederland. In minder dan drie dagen stuurden burgers in heel Nederland meer dan 5.000 foto’s op van mogelijke muggen. Dit was een nieuw record voor Mosquito Alert. Sindsdien heeft Mosquito Alert ruim 17.000 meldingen uit Nederland ontvangen.

Naast het verzamelen van data over muggenoverlast, krijgt de gebruiker van de Mosquito Alert app ook educatieve tips over muggensoorten en de levenscyclus van muggen. Bovendien kunnen burgers de app gebruiken om hun eigen buurt te controleren op muggenactiviteit en stappen ondernemen om zichzelf en hun families te beschermen tegen overlast van muggen. Burgers krijgen via de app een notificatie als hun melding door een muggenexpert is gecontroleerd. Alle meldingen worden vervolgens geüpload naar de online openbare kaart.

Leer meer over muggen met de Mosquito Alert App
Meedoen aan Mosquito Alert kan ook een leuke en leerzame ervaring zijn voor gezinnen en scholen. Kinderen kunnen broedplaatsen voor muggen leren identificeren en leren over het belang van het verminderen ervan. Mosquito Alert heeft op scholen door heel Nederland een educatief programma met gratis online educatieve hulpmiddelen opgezet (http://www.mosquitoalert.com/en/webquest-netherlands/). Docenten en studenten hebben samengewerkt met wetenschappers uit Spanje en Nederland om vragen over muggenoverlast in hun eigen buurt te beantwoorden met behulp van de Mosquito Alert app. 

Om met Mosquito Alert aan de slag te gaan, download je eenvoudig de app uit de App Store of Google Play. Eenmaal gedownload, kun je muggen, broedplaatsen en beten melden met behulp van de eenvoudige en intuïtieve app. 

Mosquito Alert is een gezamenlijk initiatief van verschillende onderzoeksinstellingen in Europa, waaronder het Centre for Advanced Studies van Blanes (CEAB-CSIC) en Pompeu Fabra University (UPF) in Spanje en Erasmus MC in Nederland.

Bezoek de website www.mosquitoalert.com/en/ voor meer informatie over Mosquito Alert en hoe jij mee kunt doen. Samen kunnen we onszelf en onze gemeenschap beschermen tegen muggenoverlast.

Mosquito alert